Използването на комбинация от клетки и растежни фактори като борба със стареенето на кожата

 

В годините на истинско тъканно подмладяване, плазмата, богата на тромбоцити е обещаваща алтернатива на хирургията, поради факта, че благоприятства протичането на безопасен и естествен оздравителен процес.

В дерматологична клиника „Естетик Клуб”, Варна бе проведен уъркшоп, организиран от фирма  „Марвена“, официален представител на швейцарските продукти за плазмотерапия Regen Lab. Специалният гост-лектор д-р Алесандро ди Петрилио, водещ лицево-челюстен хирург от Милано,  демонстрира на дерматолози от Варна и региона невероятните възможности на плазмотерапията и  на Cellular Matrix - PRP&Хиалуронова киселина 2 в 1 - напълно нов, иновативен метод за  подмладяване и контролиране процесите на стареене на кожата, който идва за първи път в България.

Въпреки целия потенциал на плазмата, богата на тромбоцити, някои пациенти се нуждаят отпо-  интензивна терапия; това доведе до разработването на фейслифтинга със Cellular Matrix. PRP самостоятелно има по-слаб ефект в създаването наобем; затова, в Cellular Matric Хиалуроновата  киселина (HA) е комбинирана с PRP за засилване на регенеративните свойства. В какво се състои уникалността на другия продукт на Regen Lab, комбинацията PRP&Хиаулоронова киселина в една  епруветка - Cellular Matrix? HA също представлява резервоарза освободените активни растежни фактори. Тя увеличававремето за задържане нарастежните фактори в тъканитеисъздава по-продължителен ефектвърху миграцията на стволовите клеткии тъканната регенерация,в сравнение с този, упражняван само от PRP. Cellular Matrix възстановява обема на тъканите,придавайки им по-млад  вид.Д-р Алесандро ди Петрилио показа как този продукт съчетава по един напълно нов до момента начин богатата на тромбоцити плазма и така необходимата на кожата хиаулоронова киселина. Тя е един от главните компоненти на съединителната тъкан на кожата и основната й роля е да хидратира горните клетъчни слоеве, да укрепи съпротивителните ѝ сили и да изглади приятно повърхността. За съжаление, с напредването на възрастта кожата губи част от хиалуроновата киселина, колагена и еластина, което значително влошава качествата й. Една от основните причини за стареенето на кожата е дехидратацията, а ролята на хиалуроновата киселина в борбата с нея е от голямо значение. Тя задържа влагата в кожата и създава обем и плътност. Тазитерапиянамаляваотпуснатостта на кожата,подмладява яи възвръща плътността ѝ, особено в трудни за третиране зони (периорбитална зона, шия идр.)

Cellular Matrix - PRP&Хиалуронова киселина 2 в 1 съчетава за първи път предимствата на  плазмотерапията и невероятните свойства на хиалуроновата киселина, за да даде на дамите, а и господата това, към което всички се стремим – да изглеждаме по-млади, по-красиви и най-вече естествени.

Плазмата, богата на тромбоцити на RegenLab предоставя ключ къмбио-органичноподмладяване на всеки!

Плазмотерапията - най-естествената процедура, с която се стимулират растежните фактори на кожата

 

Науката зад плазмотерапията

През 1953 г. американският биохимик Стенли Коен и италианската изследователка в областта на невробиологията Рита Леви-Монталчини откриват факторите на растеж. 33 години по-късно те получават Нобелова награда за достижението си.

Днес лекарите успешно прилагат знанията на изследователите. При плазмотерапията се използва частта от плазмата с най-висока концентрация на тромбоцити. Тромбоцитите се образуват, когато цитоплазмените фрагменти на мегакариоцитите (които са големи прогениторни клетки в костния мозък и източник на тромбоцитите), се освобождават в кръвообращението по време на своето стареене. Тромбоцитите съдържат два уникални вида гранули-Алфа-гранули и плътни гранули. В алфа-гранулите има различни хемостатични протеини (отговарящи за кръвосъсирването), както и растежни фактори, и цитокини. Плътните гранули съдържат фактори, които стимулират тромбоцитната агрегация (ADP, калций, серотонин). Активиране на клетките в плазмата предизвиква изхвърлянето на съдър жанието на гранулите. С други думи, плазмата изисква активиране, за да започне каскада от biohimichni reakcii, които водят до stimulirane sinteza na nov kolagen I възстановяване turgora na kojata

Плазмотерапията в естетичната медицина

Човешкият организъм е кладенец за полезни вещества и плазмотерапията успешно използва потенциала му да съхранява младостта. „Вампирският лифтинг“ е високотехнологичен и същевременно съвсем естествен метод за подмладяване. Използват се единственото естествените ресурси на организма.

Плазмата се състои от 90% вода и 10% от разтворени в нея биологични активни вещества: белтъци, аминокиселини, витамини, минерали, хормони, хранителни компоненти - глюкоза и липиди. Този "коктейл" е в основата на всяка жива клетка. Инжектирането на собствена плазма , обогатена с активни тромбоцити, активира цяла каскада от биохимични реакции. Наблюдава се естествена биостимулация на клетките от всички структури на кожата: колагенови и еластинови влакна се подхранват, овлажняват и обновяват.

Кожата буквално се изпълва със сила и здрава: подобрява се външния й вид, наблюдава се видимо уплътняване, изпъване, изравняване на тена, намаляване на пигментацията.

Ефективна ли е плазмотерапията?

Плазмотерапията е дългогодишно изследвана и прилагана в сферата на имплантологията.В естетичната дерматология е доказано, че PRP води до цялостно подмладяване и лифтинг без хирургична намеса. При терапията се активират здравето и младостта на кожата отвътре, което от своя страна води до положителни промени във външния вид.

Какви резултати да очакваме?

Плазмотерапията гарантира кадифена, нежна имлада кожа като естествен резултат, основан на физиологията на тъканите и включването на техния потенциал в обновлението им. Терапията е подходяща и за мъже, и за жени на всяка възраст като метод за профилактика на възрастови изменения, подмладяване и леение на кожата. Препоръчва се PRP да започне около 30-тата година.

Кога да очакваме видим ефект?

Резултатът от процедурата в зоните на инжектиране е видим веднага: кожата се изпълва собем, възвръща равния си "прасковен" нюанс, релефът се заглажда. Общият ефект се разкрива след 3-4 дни и постепенно се засилва, когато след месец достига максимален естетически реултат. Кожата става по-еластична, изчезват фините линии и бръчици, общият външен вид изглежда по-здрав и сияещ.

Препоръчва се курсът да включва 4-6 процедури с интервал от 2-3 седмици помежду им.

Може ли да се комбинира с други anti age процедури?

Плазмотерапията може хармонично да допълни всеки курс от процедури в естетичната медицина. Инжекциите с обогатена плазма се препоръчват при подготовка на кожата и след лазерни процедури, фотоподмладяване, химически и лазерен пилинг, RF лифтинг, мезотерапия, мезолифт. Често се включва и като етап в курса на лечение на акне.

Препоръки

Øне е необходима предварителна подготовка;

Øдобре е да се изпият 2-3 чаши вода няколко часа преди терапията. Това подпомага получаването на по-голям обем плазма;

Øдобре е терапията да се извърши на гладно, или поне пациентът да не е приемал мазни храни няколко часа по-рано;

Øизбягвайте алкохол и цигари преди процедурата;

Øне се препоръчва в първите 2-3 дни от менструацията;

Øизбягвайте слънчево излагане 14 дни преди терапията, превантирайте с висок слънцезащитен фактор;

Øслед плазмотерапията е препоръчително ограничаването за 2 дни на физически активности като фитнес и басейн;

Øизбягвате загряващи процедури (парна баня, сауна, горещ душ) поне седмица. Солариум също.

Противопоказания

ØЗаболявания на кръвта;

ØОстри инфекциозни заболявания;

ØБременост и кърмене;

Øтежки бъбречни заболявания;

ØКоронарна болест на сърцето и хипертония 3 степен;

ØПрием на медикаменти. 

 

Софийски дерматологични дни

От 30 октомври до 1 ноември 2015 г. в Хотел Маринела София (бивш хотел Кемпински) се състояха ежегодните Софийски дерматологични дни – “Проф. Асен Дурмишев”. В научната програма на форума бяха включени рядко наблюдавани клинични случаи, диагностицирани от дерматовенеролозите в България, както и лекции от световно известни дерматолози. Успоредно с лекционния курс, в две от залите на хотела, беше разположена богата изложбена подборка на водещи фирми в областта на клиничната дерматология, фармакологията и апаратурата за дерматологични процедури.

Фирма Марвена М ООД беше изградила малък, но интерактивен щанд. На него беше представена американската фирма Cutera, с лазарните си апарати и швейцарската фирма Regen Lab с иновативния си продукт за получаване на плазма, богата на тромбоцити и нейното ново допълнение Cellular Matrix. Бяха раздадени рекламни материали за продуктите и се създадоха нови контакти с бъдещи клиенти, като бяха затвърдени старите позиции на фирмата.

 

Презентация на REGENLAB в Пловдив

В делови център Пловдив се проведе среща с водещи специалисти от Университетска Болница "Свети Георги". Те бяха запознати с продуктите на швейцарската фирма Regen Lab, начините за получаване на автоложна плазма, нейното приложение в областта на травматологията, общата и пластична хирургия. Бяха обсъдени възможностите за приложение в ежедневната работа, като се стигна до извода, че тъй като НЗОК не може да покрие разходите по лечението, ще се наложи пациентите сами да го финансират.

На презентацията присъстваха:

проф.д-р Учиков и д-р Влахов от II хириргия

проф.д-р Хаджиев и доц.Сакакушев от I хириргия

д-р Красимир Янев от клиника по пластична хирургия и изгаряния

д-р Румен Бацелов и д-р Николай Харалампиев от звеното по спешна травматология

На следващия ден, в клиниките на УМБАЛ "Свети Георги" беше проведено и практическо обучение, в рамките на което беше приложена богата на тромбоцити плазма, получена с китове на Regen Lab, на четирима пациенти.

Приложение на PRP в ортопедията: действие, показания и ефект

 

Процедурата плазмотерапия ( известна още като лечение с разстежни фактори), която представлява използване на автоложна, обогатена на тромбоцити плазма, се прилага широко в световната ортопедия и спортна медицина в качеството на безоперационен метод за възстановяване след различни мекотъканни увреди по тялото, след оперативни интервенции. Приложението ѝ в тези две области от медицината се използва за стимулиране на регенеративните процеси в тъканите, което позволява ускоряване възстановяването на опорно-двигателния апарат след травма, операция, дегенеративни процеси и подобряване качеството на живот на пациентите. Този метод е широко използван по света за бързото възстановяване на професионални елитни състезатели в различни видове спорт- тенис, голф, волейбол, баскетбол, футбол, хандбал, плуване, борба, бойни изкуства, колоездене, ръгби, триатлон, екстремни спортове.

Като допълнение към написаното по-горе, плазмотерапията намира изключително широко приложение в естетичната и регенеративната медицина.

При какви проблеми се прилага плазмотерапията в ортопедията?

Автоложната плазма, която се получава от кръвта на пациента, се характеризира с високо съдържание на тромбоцити, които чрез растежните фактори повишават регенерацията и възстановяването на тъканите. Получената плазма се инжектира в меките тъкани, в малките и големи стави и около тях, около сухожилията, в ставните връзки. В резултат на това:

•Намалява възпалителния процес

•Кuпира се болката

•Възстановява се подвижността на ставата

ЕФЕКТЪТ ОТ ПЛАЗМОТЕРАПИЯТА ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ МИНИМИЗИРА КОЛИЧЕСТВОТО НА ПРИЕМАНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ ИЛИ ИЗОБЩО ДА СЕ ИЗКЛЮЧАТ ОТ ПЛАНА НА ЛЕЧЕНИЕ, А ТАКА СЪЩО И ДА СЕ УСКОРИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС 2-3 ПЪТИ. Това е особено важно за един атлет, който трябва да се върне бързо в играта.

Показания за приложение на плазмотерапията в ортопедията:

•Дегенеративни процеси на гръбначния стълб

•Остеоартрит на ставите

•Сухожилни и мускулни травми, навяхвания, разкъсвания на мускулни влакна и връзки

•Резорбция на костна тъкан

•Възстановяване след операции и травми

Приложение на плазмотерапията при лечение на остеохондроза

Остеохондрозата се характеризира с дегенеративно – деструктивно изменение в тъканите на междупрешлените дискове. Заболяването води до:

•Поява на болков синдром

•Неврологична симптоматика

•Деформация на прешлени

Поради недостатъчната ефективност на традиционните методи за лечение на остеохондозата, се постигат намаляване на симптомите и облекчаване на болката. Използването на плазмотерапия в тези случаи значително повишава качеството на живот на пациентите, посредством:

•Отстраняване на болковия синдром

•Отстраняване спазмите в мускулите на гърба и шията

•Стартира процесите на регенерация на тъканите на гръбначния стълб

Приложение на плазмотерапията при лечение на артрит и артроза

Артритът представлява възпалително заболяване, което може да порази една или няколко стави. Заболяването протича на фона на инфекция, нарушаване обмяната на веществата, неправилна работа на имунната система, хормонални изменения и др. Характерните симптоми при артрит са:

•Болка

•Деформация на ставите

•Ограничена подвижност

•Промяна цвета на кожата над ставите

Към лечението на артрита се подхожда комплексно:

•Медикаментозно лечение

•Лечебна физкултура

•Физиотерапия в различните ѝ форми

•Хранителен режим

Прилагането на плазмотерапия за подобряване състоянието на болни с артрит позволява:

•Активиране на компенсаторните механизми на организма

•Отстраняване на симптомите на възпаление на клетъчно ниво

•Пациента да възвърне обема на движение и подвижността на ставите си

•Пациента да извършва ежедневните си дейности без затруднение

Артроза – дегенеративно изменение на ставите, свързано с нарушаване на вътретъканните обменни процеси и преждевремено износване на ставната повърхност на костите. Най-често артрозата поразява колянната и тазобедрената става и провокира появата на следните симптоми:

•Болка

•Ограничения на движенията

•Скованост на ставите

•Деформация на ставите

•Куцота

Както и в случая с артрита, артрозата изисква комплексно терапевтично лечение – лекарства, физиотерапия, двигателен режим, хирургическа намеса.

Плазмотерапията при артроза въздейства чрез:

•Активиране полиферацията на хрущялната тъкан

•Стимулиране производството на синовиална течност

•Нормализиране на тъканната трофика

•Възстановяване ставната функционалност

•Премахване на болката

•Възстановяване на движенията

•Премахване на мускулните спазми

По този начин, използването на плазмотерапия в ортопедията е напълно оправдано за сметка на ефекта:

•Премахва болковия синдром

•Възстановява синовиалната течност

•Ускорява регенерацията на хрущялната тъкан

•Повишава кръвообращението в областта на ставите

•Укрепва тъканите

•Увеличава подвижността на ставите

•Повишава качеството на живот на пациента

За лечение на остеоартрита и артрозната болест Реген Лаб има специална формула, която се нарича Cellular Matrix, което има значително по-добри резултати от колкото самостоятелното приложение на хиалуронова киселина.

Какво преставлява PRP-HA Cellular Matrix?

Cellular Matrix е синергично решение от клетъчна плазма и хиалуронова киселина в единични стерилни затворени системи.

За лечение на остеоартрит на:

•колянна

•глезенна

•лакетна

•раменна става

•стави на гръбначен стълб

Този матрикс дава подобрение на подвижността и намаление на болката при остеоартрит в комбинация със стимулиращото действие на клетъчните разстежни фактори от кръвната плазма. Нещо повече, докато хиалуроновата киселина възстановява вискоеластичните свойства на вътреставната течност, в ставите страдащи от остеоартрит, плазмата стимулира възстановяването на заобикалящите тъкани и клетки.

 

Какви са ползите от тази терапия?

•Пациентите усещат значително подобрение на симптомите

Елиминиране на нуждата от продължително традиционно лечение с медикаменти ( следователно рисковете и страничните реакции при приемът на медикаменти е напълно елиминиран, а в много случаи лечението с традиционните медикаменти води до странични реакции, свързани със сърдечно-съдовата, нервната, ендокринната и пикочо-половата система)

Елиминиране на употребата на кортикостероидни инжекции ( по този начин се избягват некоментираните от лекарите странични ефекти, водещи повече до проблеми отколкото ползи за пациента при приложението им)

Избягване на хирургическа намеса

Видимо възвръщане на увредената функция

Още едно преимущество на плазмотерапията е, че може да се съвместява с други видове терапии. Благодарение на автоложността на плазмата, може да се намали токсичното натоварване на организма, а така също и да се повиши ефективността на лечението и скоростта на възстановяване на организма.