Дерматология

 

PRP Приложения в Дерматологията

 

Инжекциите с автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP®) разчитат едновременно на лесна и безопасна техника, използвайки регенеративните и лечебни свойства на тромбоцитите. Те имат способността локално да освобождават растежни фактори, малки молекули, които действат като инициатори на процеса на регенерация на кожата.

 

 

Третиране на белези

A-PRP за белези, (хипертрофични, келоидни), стрии и белези от акне. Инжектирането на A-PRP (автоложна плазма, богата на тромбоцити) в дермата подпомага, ускорява и увеличава процеса на тъканна регенерация. A-PRP стимулира синтеза на различни компоненти на екстрацелуларния матрикс (включително гликозаминогликани, колаген, еластин, хиалуронова киселина и фибронектин). A-PRP предизвиква деленето и диференциацията на стволови клетки и стимулира неоангиогенезата. Преди процедурата с PRP трябва да се премахне повърхностната келоидна част от белега, използвайки хирургична ексцизия, дермабразио, лазер или пилинг.Автоложната плазма, богата на тромбоцити стимулира клетките на пациента да регенерират съединителната тъкан в кожата, което води до ускорено възстановяване след лазерни процедури и химически пилинг. PRP подобрява еластичността, тена и плътността на кожата и помага за ремоделирането на колагеновите влакна. Обезболяващият и ефект спомага за редуциране на болката и позволява кожата да се усеща охладена и освежена. Намалява риска от поствъзпалителна хиперпигментация след терапия с CO2-лазер.  

 

PRP + Fat Grafting (Прилагане на PRP в комбинация с мазнини)

Мастните тъкани са богат източник на регенеративни мултипотентни клетки: преадипоцити, мезенхимни стволови клетки и др., които са в състояние да оцелеят и да се интегрират в приемащата тъкан. За да се намали риска от частична резорбция на мазнините след трансплантация, Regen Lab препоръчва събраната мазнина да се смеси с A-PRP. Функциониращите многобройни тромбоцити допринасят за успеха на процедурата, осигурявайки основни растежни фактори (PDFG, TGF, IGF, EGF, VEGF, FGF), които участват в пролиферацията и диференциацията на стволови клетки, както и в пролиферацията на ендотелни клетки и фибробласти. 

 

 

Косопад

Два основни типа алопеция засягат хората:

1. Androgenic Alopecia - най-честата причина за загубата на коса при този вид е хормонален дисбаланс, липса на хранителни вещества или различни заболявания. Лечението е предизвикателство и предишни терапии демонстрират ниска ефективност или имат странични ефекти.

 2. Alopecia Areata - рядко автоимунно заболяване, което причинява плешивост на отделни участъци.

И при двата вида алопеция, A-PRP е доказано ефективна когато : 

Androgenic Alopecia : Мъже и жени, в ранен до среден стадий на косопад - I до V степен по скалата на Норууд (от VI до VII A-PRP се използва за подпомагане оцеляването на космените присадки).

Alopecia Areata : Мъже и жени, показват отлични резултати в повечето случаи