ArthroVisc

 

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселинаeестествен линеен полизахарид, широко разпространен в човешките тъкани, който изгражда основната част на екстрацелуларния матрикс. ХК може да бъде открита най-вече в епителната, съединителната и нервната тъкан и следователно има важна биологична роля за изграждането на тъкани като кожата и ставния хрущял.

Като основен компонент на синовиалната течност, ХК играе важна роля за вискоеластичните свойства на ставния хрущял, подобрявайки поемането на удари, както и смазването на ставите. Остеоартритът се характеризира както с намаляване на концентрацията, така и с  намаляване на молекулната маса на хиалуроновата киселина, което може да доведе до увеличаване на болката и загуба на ставните фунции. 

ArthroVisc

ArthroVisc Kit е предназначен за вътреставни инжекции за симптоматично лечение на ставната болка и подобряване на мобилността.

Всяка спринцовка АrthroVIsc съдържа хиалуронова киселина (1550 kDa) гел, с концентрация 2% във фосфатен буфер.

Вътреставните инжекции с хиалуронова киселина, известни като вискосуплементация, представляват в днешно време един от най-използваните терапевтични подходи за лечение на симптоми на остеоартрит. Изразява се във възстановяване на концентрацията на ХК и на молекулната й маса в ставите; ползите са облекчаване на болката и подобряване мобилността на ставата.

Тъй като е доказано, че при локално инжектиране на ХК, тя бързо се разгражда, за момента е прието, че дългосрочните клинични ползи могат да бъдат извлечени от способността да повиши синтеза на нова ХК с висока молекулна маса, а не само да се заменя деполимеризираната ендогенна ХК.